OD ZIARENKA DO BOCHENKA - WARSZTATY PIEKARNICZE
Treść
W dniach 13-14 marca 2024r. uczniowie klas pierwszych dzięki życzliwości Państwa Ewy i Pawła Opoka odwiedzili piekarnię, przyglądali się pracy piekarza, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produktów potrzebnych do jego wypieku.
Dzieci poznały też urządzenia pomagające piekarzowi w pracy; ogromne dzieże, piec do wypieku chleba, piec półkowy oraz piec konwekcyjny, w którym wyrastają bułeczki i chleby, bardzo długie łopaty, dzielarki do wykroju bułek i wiele innych. Uczniowie brali udział również w krótkich quizach, które sprawdziły znajomość nazw poszczególnych rodzajów pieczywa jak; chałka, croissant, rogal, kajzerka, bagietka itp.
Największą przyjemnością było samodzielne przygotowanie bułeczek, nadziewanie i dekorowanie pączków oraz babeczek. Wszystkie wypieki wyglądały wspaniale, a każdy „mały piekarz” został odznaczony „Medalem Honorowym”. Na zakończenie mieliśmy możliwość degustacji słodkich wypieków piekarni.
Serdecznie dziękujemy właścicielom „Pracowni Wypieków” oraz pracownikom piekarni za gościnne przyjęcie i bardzo miłą atmosferę.
Łucja Szczecina