AKTUALNOŚCI
Treść
Dnia 28 października pięknie zapachniało w naszym przedszkolu. Tym razem przedszkolaki z grupy 4 latków „b” przygotowywały gofry wg. przygotowanego przepisu.
Podczas zajęć dzieci poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego, uczyły się przestrzegania zasad higieny podczas przygotowywania posiłku oraz utrwalały nawyk kulturalnego zachowania się przy stole.
Dzieci zaopatrzone w fartuszki i chustki na głowę, obserwowały jak nauczyciel realizuje przepis potrzebny do przygotowania ciasta. Wybierały potrzebne produkty, spośród składników zgromadzonych na stole. Obserwowały jak nauczyciel oddziela żółtka od białek, a także samodzielnie odmierzały ilość składników i wkładały je do miski w odpowiedniej kolejności: żółtka, mleko, mąka, proszek do pieczenia olej i sól. Kolejnym etapem było ubicie białek na sztywno za pomocą miksera. Dzieci obserwowały jak nauczyciel miksuje wszystkie składniki na jednolitą masę. Na koniec każdy przedszkolak z zachowaniem zasad bezpieczeństwa obserwował jak gofry się pieką. Wszyscy z niecierpliwością czekali, aż gofry będą gotowe.
Gofry wyszły znakomite!!! Było słodko i smacznie, a głównym dodatkiem do gofrów był dżem truskawkowy i cukier puder. Wszystkim bardzo smakowało, bo nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przygotowany posiłek.
M. Kęska